This information is aimed at Swedish readers. Development items put into production will be documented in English and published in the relevant place in this wiki.


Utvecklingsaktivitet

Kortfattad beskrivningGemensam federativ infrastruktur för Skolfederation, Sambi och andra federativa kontexter
Status

UTVECKLING PÅGÅR

Nedanstående beskrivning syftar endast till att ge en översiktlig beskrivning av utvecklingsaktiviteten. Om du är intresserad av mer information, har synpunkter på lösningen eller vill bidra med idéer så kan du kontakta federationsoperatören på info@skolfederation.se eller info@sambi.se.

Bakgrund

Den nuvarande grundläggande modellen för infrastruktur och tillit i federation modell​ drar fördelar av en tydlig paketering och tydlighet vilka som ingår i federationen, men har vissa utmaningar i andra dimensioner:

  • exkluderar alla som inte anses tillhöra aktuell sektor
  • kräver flera ”anslutningar” för den som tillhör flera sektorer
  • lämnar inte utrymme för egna lösningar inom sektorer eller andra grupperingar (egna federationer)
  • driver enkla teknikval  till beslut på högre nivå för anslutning till federation med tillhörande regelverk


Ny modell

  • En federativ infrastruktur för alla, som i första hand skapar teknisk interoperabilitet och mycket grundläggande tillit
  • Skolfederation och Sambi utgör egna policys och medlemmar ”taggas” utifrån policy
  • Tillit är separerad från teknisk anslutning och möjlighet ges till taggning olika typer av tillit (ex granskad Sambi, certifierad 27001)
  • Möjlighet för medlemmar skapa taggar som de kan bygga egna policys kring och möjlighet att registrera skyddade taggar


1. Teknisk profil

  • Svensk basprofil användes där stiftelsen tillsvidare ansvarar för innehåll.
  • Tilläggsprofiler för specifika behov.

2. Attributprofil

Svensk grundprofil för generiska attribut. Olika profiler för olika behov, av den som ”känner sig manad”.

3. Tillitsramverk

Svenskt ramverk i flera nivåer. Specifika ramverk för specifika fall, av ”den som känner sig manad. Andra typer av tillitsmarkörer (ex, myndighet, ISO27001).

4. Aggregerat metadata

Det aggregerade metadatat innehåller samtliga federativa kontexter men konsumeras inte i helhet av federationens medlemmar. Istället nyttjas utvecklingsaktiviteten Individuella metadataströmmar för att medlemmen ska kunna generera sin egen metadataström utifrån filtervilkor.

5. Förslag till teknisk profil för federationsoperatörer

Förslag till en teknisk profil för federationsoperatörer som i huvudsak har svenska organisationer som medlemmar. (Detta ligger utanför den aktuella utvecklingsinsatsen.)

6. Förslag till taggprofil för federationsoperatörer

Förslag till en taggprofil för federationsoperatörer som i huvudsak har svenska organisationer som medlemmar. (Detta ligger utanför den aktuella utvecklingsinsatsen.)

7. Förslag till tillitsramverk för federationsoperatörer

Förslag till en taggprofil för federationsoperatörer som i huvudsak har svenska organisationer som medlemmar. (Detta ligger utanför den aktuella utvecklingsinsatsen.)

System för taggar

Taggsystemet utgår från att metadata taggas utifrån federativ kontext, tillitsnivå och andra relevanta parametrar. Bedömningen är dock att det skulle medföra för hög komplexitet för federationens medlemmar att hantera taggarna i anslutande system. Taggarna hanteras därför i federationsoperatörens system och medlemmar genererar anpassade metadataströmmar utifrån filtervilkor i ett användargränssnitt. Se utvecklingsaktiviteten Individuella metadataströmmar.

Bilden nedan är ett exempel på hur taggar kan nyttjas i olika nivåer.



Write a comment…